Psykologien bak online gambling og spilleavhengighet

Ah, gambling. Det er hva alt dette handler om og for mange er gambling det viktigste de har i livet. Her skal vi se litt på psykologien bak denne akk så menneskelige aktiviteten.

Gambling har blitt studert som et fenomen i århundrer allerede. Man spør seg hvorfor noen mennesker liker gambling utelukkende som en form for underholdning, mens andre ikke klarer å kontrollere seg? Hvordan kan man forklare trangen til å gamble, og hvorfor opplever ikke alle denne trangen like sterkt?gambling psykologi

Disse og mange andre gambling-relaterte spørsmål har blitt stilt gang på gang av forskere, og vi skal her ta en rask titt på psykologien bak online gambling.

Online gambling sett fra ulike perspektiver

Det er en kjent sak at enkelte mennesker ser på online gambling, og gambling generelt, som noe skummelt og negativt allerede i utgangspunktet. Det er en «synd». Grunnen til dette er at enkelte liker å følge strenge regler i livet og føler seg truet av alt som har med risiko og sjansespill å gjøre. Om de foretrekker å holde seg til risikofrie situasjoner så mye som mulig er det helt forståelig at de ikke vil engasjere seg i noe så uforutsigbar som online gambling.

På den annen side har du dem som ser på gambling ganske enkelt som en kilde til underholdning. Slike folk vil putter gjerne online gambling i samme kurv som videospill, brettspill eller å se en morsom film. Deres spillemønster er sporadisk og tilfeldig, og de tar hverken tap eller gevinst spesielt høytidelig (med mindre de skulle slumpe til å vinne storgevinsten selvsagt).

Trangen til å gamble

Kan trangen til å gamble spores tilbake til barndommen? Det er en teori som sier at opplevd risiko som førte til belønning i oppveksten kan føre til at hjernen danner et mønster som gjør det mer sannsynlig at du vil tiltrekkes av gambling i voksen alder.

Trangen til å gamble henger også sammen med hjernens belønningskjemikalier som endorfiner. Dersom risiko, spenning og belønning er noe som gir deg en rus av adrenalin og endorfiner er veien til spilleavhengighet gjerne kortere enn for en som ikke får denne effekten av spilleautomater.

Viktigheten av kontroll

Det er en vanlig vrangforestilling blant spilleavhengige at tapene er å regne som en «nesten storgevinst». De har en tendens til å overvurdere sine vinnersjanser, være overtroiske, og tenker som så at når de taper så betyr det at den store gevinsten snart vil komme å «balansere regnskapet» igjen.

Dette er grunnen til at det er viktig å holde hodet kaldt og ikke la overtro og føleri regjere fritt når man spille casino online. Ha en matematisk og rasjonell tilnærming dersom du ønsker å unngå å havne på skråplanet som ender i mangel på kontroll og spillegalskap.

Få over 250 free spins!
[optin-cat id=36178]

Alle e-poster har en lenke, hvor du kan avregistrere deg når som helst. Vennligst sjekk ut vårt personvern for mer informasjon